Θεραπείες κατά του διαβήτη προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

122

Red heart in woman and man hands, on green background
Δύο θεραπείες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη του διαβήτη μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν πως οι εντατικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή η λήψη του φαρμάκου μετφορμίνη επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι δύο θεραπείες προκαλούν θετικές μεταβολές στο επίπεδο των σωματιδίων που μεταφέρουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μέσω της ροής του αίματος. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες δημιουργίας πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία.
«Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πιο σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας σε άτομα με διαβήτη», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ronald Goldberg. «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι οι ίδιες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν την εμφάνιση του διαβήτη, επίσης, μπορούν να βοηθήσουν να εξαλειφθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων».
Η τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη ανέλυσε δείγματα αίματος από 1.645 άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία τη λήψη του φαρμάκου μετφορμίνη, μια που έλαβαν εικονικό φάρμακο και μια τρίτη που υποβλήθηκαν σε ένα εντατικό πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής. Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα αίματος από την έναρξη της μελέτης με άλλα που έλαβαν ένα χρόνο αργότερα.
Οι άνθρωποι που πήραν μέρος στο πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Τόσο η μετφορμίνη όσο και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
«Η πρόληψη ή η επιβράδυνση της ανάπτυξης του διαβήτη με αυτές τις θεραπείες βελτιώνει επίσης το προφίλ της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος ενός ατόμου», είπε ο Goldberg. «Χάρη στα πρόσθετα οφέλη των υφιστάμενων παρεμβάσεων διαβήτη, θα σταθεί μια καλύτερη ευκαιρία στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών».
ΠΗΓΗ: https://diabeteshealth.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept