Πώς ο διαβήτης καταστρέφει τον εγκέφαλο

332

εγκεφαλος_02012015164351
Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει έναν αριθμό οργάνων, από τα μάτια έως τα νεφρά και την καρδιά. Τώρα υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το ανεξέλεγκτο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών λειτουργιών.
H δρ Βέρα Νόβακ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Harvard Medical School και στο Beth Israel Deaconess Medical Center, και οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν μια ομάδα 65 ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Περίπου οι μισοί έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και οι άλλοι μισοί ήταν υγιείς. Ύστερα από 2 χρόνια, οι διαβητικοί ασθενείς είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ σε σχέση με όταν ξεκίνησαν, ενώ οι άνθρωποι που δεν είχαν διαβήτη έδειξαν μικρή αλλαγή στις γνωστικές λειτουργίες.
 
Αιμοφόρα αγγεία
Αυτό που οδήγησε στη μείωση των νοητικών ικανοτήτων, λέει η δρ Νόβακ, ήταν οι αλλαγές στους εγκεφάλους των διαβητικών ασθενών. Ο διαβήτης μπορεί να «αναγκάσει» τα αιμοφόρα αγγεία να αποκρίνονται  λιγότερο στην ύφεση και στη ροή της ζήτησης αίματος σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Κανονικά, τα ευέλικτα αγγεία μεγαλώνουν ελαφρώς για να αυξηθεί η ροή του αίματος και του οξυγόνου σε περιοχές που είναι πιο έντονα ενεργές, όπως αυτές που εμπλέκονται στη μνήμη ή σε μια υψηλότερη συλλογιστική διεργασία, κατά τη διάρκεια νοητικών εργασιών. Ωστόσο, τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να κάνουν αυτά τα αγγεία λιγότερο εύπλαστα και, ως εκ τούτου, λιγότερο ευαίσθητα σε ερεθίσματα.
 
Νοητικές λειτουργίες
«Όταν κάνετε οποιαδήποτε εργασία, από το να σκέφτεστε μέχρι το να κινήσετε τα δάκτυλά σας, θα πρέπει να αυξηθεί η ροή του αίματος προς τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου», λέει η δρ Νόβακ. «Με τον διαβήτη, ωστόσο, αυτή η ικανότητα της αγγειοδιαστολής μειώνεται. Έτσι έχετε λιγότερους πόρους για να εκτελέσετε οποιαδήποτε διεργασία».
 
«Χρειαζόμαστε νέο φάρμακο»
Στη μελέτη, η δρ Novak μέτρησε τις αλλαγές στην ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων και διαπίστωσε ότι στους διαβητικούς η ευελιξία τους μειώθηκε, ενώ παρέμεινε ουσιαστικά η ίδια σε όσους δεν είχαν την πάθηση. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν διακυμάνσεις, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους με διαβήτη, μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα και τα νεύρα και να προκαλέσουν φλεγμονές. Είναι ανησυχητικό, λέει η δρ Νόβακ, το ότι οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν ακόμα και σε ανθρώπους που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή και έχουν τον διαβήτη τους σχετικά υπό έλεγχο. «Ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος από μόνος του δεν μπορεί να θεραπεύσει τη γνωστική πτώση», λέει η δρ Νόβακ. «Χρειαζόμαστε ένα νέο φάρμακο για τη βελτίωση της αντιδραστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, τη γνωστική λειτουργία και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε διαβητικούς».
 
Αναζητώντας θεραπείες
Η ομάδας της δρος Νόβακ συνεχίζει να ερευνά τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου, φροντίζοντας την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, προσπαθούν να πετύχουν θετικά αποτελέσματα μέσω μίας μεθόδου που περιλαμβάνει τη χρήση εισπνεόμενης ινσουλίνης από τη μύτη και φάρμακα για την πίεση του αίματος, με σκοπό την ανάκτηση της φυσιολογικής δραστηριότητας τον αγγείων του εγκεφάλου.
Η ομάδα ερευνά εάν τέτοιες θεραπείες μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μεταξύ των ανθρώπων με διαβήτη, δεδομένου του ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο νωρίτερα στη ζωή, ακόμη και στην παιδική ηλικία. Σε προηγούμενες μελέτες, η δρ Νόβακ και οι συνάδελφοί της απέδειξαν ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν εγκεφάλους που μοιάζουν 5 χρόνια μεγαλύτεροι από ατόμων ίδιων ηλικιών χωρίς τη νόσο. «Πραγματικά, δεν έχουμε καμία θεραπεία για την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών στον διαβήτη», λέει, «γιατί ο εγκέφαλος δεν αναφέρεται ως όργανο κινδύνου στην ασθένεια αυτήν. Έτσι, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και  αποδεικτικά στοιχεία σαν αυτό».
 
ΠΗΓΗ : Diabetes News

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept