Χαμομήλι: Συμβάλλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη!

467

Το χαμομήλι ρίχνει το σάκχαρο και διευκολύνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπλάκμπερν, καθηγητή στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς, έχει ιδιαίτερη αξία για όσους πάσχουν από διαβήτη αλλά και για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

Ο Μπλάκμπερν, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τις ιδιότητες του χαμομηλιού, συνεργάστηκε με ομάδα επιστημόνων ώστε να εξετάσει την επίδρασή του στην πέψη και στον μεταβολισμό.
Οι σχετικές αναλύσεις έδειξαν  πως τα ίδια συστατικά που δίνουν στο «ταπεινό» χαμομηλάκι το χρώμα του, συμβάλλουν στην πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων.

Η επίδρασή του αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
«Με απλά λόγια, η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού μπορεί να αποδειχτεί βοηθητική στον έλεγχο ή και στην πρόληψη του διαβήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπλάκμπερν.
Το χαμομήλι είναι ευρύτερα γνωστό για τη χαλαρωτική και καταπραϋντική του δράση, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό ρόφημα πριν τον ύπνο. Πολλές από τις ποικιλίες του και ιδιαίτερα το άγριο (Matricaria chamomilla) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη ρύθμιση του σακχάρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research.
Η θετική επίδραση του χαμομηλιού στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τα επίπεδα του σακχάρου αποδίδεται σε δύο χρωστικές, οι οποίες δίνουν στο άνθος το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα του. Συνδυαστικά με δύο πολυφαινόλες του χαμομηλιού, είναι οι δύο χρωστικές ρυθμίζουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων στον οργανισμό.

πηγή:onmed.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept