Στρες και διαβήτης: Πως συνδέονται;

375

Το στρες είναι γνωστό ότι επηρεάζει το σώμα με διάφορους τρόπους, περιλαμβανομένων αλλαγών στη φυσική αντίδραση του οργανισμού στο στρες μέσω της αύξησης των επιπέδων της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγή της γλυκόζης και περιορίζει την επίδραση της ινσουλίνης, επιδεινώνοντας τον διαβήτη.

Αν πάσχετε από διαβήτη, είναι πολύ πιθανό να έχετε παρατηρήσει πως τα συμπτώματά σας βρίσκονται σε έξαρση όταν αισθάνεστε ιδιαίτερα έντονο στρες. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να το ελέγξουμε;

Ένας καλός τρόπος για να αναγνωρίσετε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός είναι να καταγράφετε τα επίπεδα στρες, και μετά το σάκχαρό σας. Τοποθετήστε το στρες που αισθάνεστε σε μία κλίμακα 1-10, και έπειτα μετρήστε το σάκχαρο στο αίμα σας, για να δείτε αν υπάρχουν αυξομειώσεις. Αυτό θα σας δώσει μια καλή εικόνα του πώς το στρες επηρεάζει τα συμπτώματα του διαβήτη σας.

Πολλές φορές, τα συμπτώματα του στρες δεν γίνονται άμεσα φανερά, βέβαια.

Το να τα αναγνωρίζουμε, συνεπώς, είναι αναγκαίο. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα στρες, που ίσως δεν μας είχαν περάσει από το μυαλό, είναι τα εξής:

Πονοκέφαλοι

Μυϊκοί πόνοι ή σφίξιμο

Κόπωση

Προβλήματα στον ύπνο

Έλλειψη κινήτρου

Ευερεθιστότητα

Συμπτώματα κατάθλιψης

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept