Η αϋπνία είναι εν μέρει κληρονομική

305

Η χρόνια αϋπνία πάει χέρι-χέρι με διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και οι ψυχικές παθήσεις.

Μεγάλη αμερικανική έρευνα που εστίασε στην κληρονομκή ης βάση απέδειξε πως συγκεκριμένα γονίδια μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη διαταραχών του ύπνου και είναι δυνατό να κληροδοτηθούν στους απογόνους τους. Στο πλαίσιο της μελέτης πήραν δείγματα  DNA από περισσότερους από 33.000 στρατιώτες και στη συνέχεια έκαναν ανάλυση του γονιδιώματός τους.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει γενετική σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και σε ψυχιατρικές διαταραχές όπως η σοβαρή κατάθλιψη, αλλά επίσης ανάμεσα στην αϋπνία και σε σωματικές παθήσεις, ιδίως τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρεϊ Στάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry»  ελπίζουν ότι η καλύτερη κατανόηση του γενετικού υπόβαθρου της αϋπνίας θα οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept