Τρώω πολλά γλυκά, υπάρχουν λόγοι να ανησυχώ μήπως πάθω σακχαρώδη διαβήτη;

197

Τα περιστατικά διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως τόσο ραγδαία, που οι ειδικοί κάνουν λόγο για «επιδημία».

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα είναι υπερβολικά ψηλή διότι ο οργανισμός αδυνατεί να την χρησιμοποιήσει κανονικά.
Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη διαφόρων τροφών όπως το ψωμί, το ρύζι, τις πατάτες, διάφορες άλλες ρίζες, από την ζάχαρη και τα γλυκά όπως επίσης και από το συκώτι του οργανισμού κάθε ατόμου το οποίο την παράγει.
Στην περίπτωση των Διαβητικών ατόμων η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για επιβίωση. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας και η οποία βοηθά τα κύτταρα που χρειάζονται την γλυκόζη να την απορροφήσουν για να παράγουν ενέργεια για το σώμα.
Ο διαβήτης τύπου Ι έχει γενετικά αίτια και προκαλείται από άγνωστους μέχρι στιγμής παράγοντες.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εξαρτάται από τα γονίδια καθώς και από τον τρόπο ζωής. Το αυξημένο σωματικό βάρος κι η καθιστική ζωή αυξάνουν το ρίσκο ανάπτυξης διαβήτη ανεξάρτητα από τις τροφές που καταναλώνονται.
Η υπερκατανάλωση γλυκών σχετίζεται με άγχος και βουλιμία αλλά καθόλου με διαβήτη τύπου 2. Τα γλυκά περιέχουν μεγάλες ποσότητες «καθαρής» ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης, ευαισθητοποιώντας το πάγκρεας σε υψηλή παραγωγή ινσουλίνης.

Η «καθαρή» γλυκόζη (ζάχαρη) των γλυκών χρησιμοποιείται γρήγορα, ενώ η «κατάσταση υπερινσουλιναιμίας» που έχουν εισάγει τα γλυκά στον οργανισμό μας, στην πραγματικότητα μας ανοίγει την όρεξη και μας παχαίνει. Η παχυσαρκία είναι ο πλέον σημαντικός αλλά και ταυτόχρονα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η μεσογειακή διατροφή ενδείκνυται και σε αυτή την περίπτωση, με καθημερινά πράσινα λαχανικά (ωμά ή βραστά), όσπρια, ψάρι, κρέας με χαμηλά λιπαρά και φυσικά ελαιόλαδο ( 2-5 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως), ξηρούς καρπούς, καθόλου ή λίγο ψωμί ολικής και φρούτα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept