Προσοχή: Τι μπορεί να κρύβει ένας πόνος στον ώμο

1.181

Ιατρική επιστήμη προειδοποιεί πως ένα σύμπτωμα που ονομάζεται «παγωμένος ώμος» θα μπορούσε να δείχνει προδιάθεση για  διαβήτη τύπου 2 και εφιστά την προσοχή σε όσους πονούν να μην αγνοήσουν αυτή την ενόχληση.

Πρόκειται για σύσπαση του ώμου (shoulder contracture ή adhesive capsulitis). Οι ερευνητές που δημοσίευσαν την σχετική  έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Diabetes Investigation, αναφέρουν: «Η σοβαρότητα και οι κίνδυνοι της μυοσκελετικής επιπλοκής μπορεί να μην αναγνωρίζονται ως καρδιαγγειακές επιπλοκές, ωστόσο οι σχετικές ασθένειες προκαλούν φυσική και ψυχολογική βλάβη σε άτομα με διαβήτη (…) Μεταξύ των διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων, ο πόνος στον ώμο είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα (…) Προηγούμενες αναφορές έδειξαν ότι υπάρχει υψηλότερο ποσοστό (27,5%) διαταραχών των ώμων σε ασθενείς με διαβήτη σε σύγκριση με το ποσοστό 5% σε ασθενείς χωρίς διαβήτη».Εκτιμούν ότι η χρόνια φλεγμονή στην άρθρωση (παρόμοια με την οστεοαρθρίτιδα, ή τη ρευματοειδή αρθρίτιδα) ίσως είναι αποτέλεσμα της υπεργλυκαιμίας, η οποία θα με την σειρά της θα μπορούσε να επιτείνει  το πρήξιμο στο σημείο.

Τα συμπτώματα «παγωμένου ώμου» περιλαμβάνουν πόνο και επίμονη δυσκαμψία στην άρθρωση. Αυτό, μπορεί να κάνει δύσκολη την εκτέλεση απλών κινήσεων και να επηρεάσει καθημερινές εργασίες.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept