Η ουσία μυρικετίνη και ο ρόλος της στο διαβήτη

426

Ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούμε εκτενώς στη μεσογειακή κουζίνα είναι και ο μαϊντανός. Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν: 4 θερμίδες, 0,3 γραμμάριο πρωτεΐνης, 0,1 γραμμάριο λίπους, 0,6 γραμμάριο υδατανθράκων, 0,3 γραμμάριο φυτικών ινών και 0,1 γραμμάριο ζάχαρης. Επίσης, παρέχουν το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ καθώς και το 22% της βιταμίνης C και το 17% της βιταμίνης Α.

Πρόληψη του διαβήτη: Η μυρικετίνη έχει επίσης αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες τύπου «in vitro» σε ζώα έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα αλλά και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ρίχνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις «καρβουνίζετε» αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να «ακυρώσετε» αυτά τα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept