ΕΟΔΥ: Συμβουλές για να μην πάθουμε γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι

123

Το καλοκαίρι είναι πολύ συχνά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, καθώς λόγω της ζέστης αλλοιώνονται τα τρόφιμα πιο εύκολα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες δίνει μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μην πάθουμε γαστρεντερίτιδα, το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ: «οι μικροοργανισμοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί, βακτήρια και παράσιτα. Όταν μας μολύνουν προκαλούν ναυτία, διάρροια, έμετο, πόνο στην κοιλιά και ίσως πυρετό».

Αν τηρήσουμε όμως κάποιους απλούς κανόνες θα προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους.

Για ασφαλή τρόφιμα

  • Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων. Πρέπει επίσης να πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά από την χρήση τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με ζώα
  • Προστασία των τροφίμων και γενικότερα της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
  • Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού
  • Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών (λ.χ. μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για τον χειρισμό ωμών τροφίμων
  • Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ιδίως σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά
  • Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο
  • Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά από αυτήν
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται μέσα σε 1 ώρα από την απόψυξή τους. Η απόψυξη δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά εντός ψυγείου.
  • Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά,κυρίως από κρέας, πουλερικά, θαλασσινά
  • Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) . Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, συνιστάται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού εντός 2 ωρών από την προετοιμασία του
  • Αποφυγή μαγειρέματος από άτομα με γαστρεντερίτιδα

Για ασφαλές νερό

  • Μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Να φυλάσσονται σε ψυγείο ή σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
  • Συνιστάται η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού την ημέρα, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept