Πρωτοποριακή διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος

103
altΌσο η τεχνολογία στον ιατρικό χώρο προοδεύει, μέρα με τη ημέρα, τόσο ο άνθρωπος θα έχει εγκυρότερη και γρηγορότερη διάγνωση σε θέματα υγείας, άρα και καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
altΆρθρο του δρος Ιωάννη Τολιόπουλου*
 
Πρόσφατα επιστήμονες και μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κατάφεραν να δημιουργήσουν μια συσκευή χαμηλού κόστους, η οποία θα βοηθήσει τους παθολογο-ανατόμους να διαγνώσουν τον καρκίνο του παγκρέατος νωρίτερα και γρηγορότερα.
Η πρωτότυπη αυτή συσκευή έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και μπορεί να εκτελέσει τα βασικά βήματα της βιοψίας, δηλαδή τη μεταφορά και λήψη υγρού από τον ιστό χωρίς να χρησιμοποιηθεί ανθρώπινο χέρι χάρη στην κατασκευή μικροσκοπικών καναλιών που βρίσκονται σε ευθεία. Παράλληλα, η σιλικόνη, το υλικό από το οποίο αποτελείται η συσκευή την καθιστά ευκίνητη και ελαφριά.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με τη συσκευή αυτή ελπίζουν να συνδυάσουν όλα τα βήματα σε μια ρομποτική συσκευή για καθημερινή χρήση στο εργαστήριο. Το τελικό πλεονέκτημα θα είναι η διάγνωση του καρκίνου σε λίγα μόνο λεπτά.
Μέχρι σήμερα ο γιατρός έπαιρνε το δείγμα της βιοψίας και το έστελνε στο εργαστήριο. Εκεί γινόταν bloc παραφίνης, κοβόταν σε λεπτά τεμάχια, περνούσε από τη διαδικασία της χρώσης, έμπαινε σε πλακάκια και τέλος γινόταν η μικροσκοπική εξέταση-ανάλυση και διάγνωση για την ύπαρξη ή μη ανωμαλιών.
 
Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον
Τώρα, η νέα τεχνολογία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον θα κάνει όλη τη διαδικασία και θα αναλύει όλο τον ιστό σε τρισδιάστατη ανάλυση, η οποία προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα σε κυτταρικό επίπεδο στον όγκο.
Η διαφορά με την κλασική μέθοδο είναι πως όταν τεμαχίζεται ένα κομμάτι ιστού χάνεται η πληροφορία γι’ αυτό. Εάν όμως κρατηθεί ανέπαφος ο αρχικός ιστός της βιοψίας γίνεται ευδιάκριτη η εικόνα της ανώμαλης κυτταρικής αυξητικής κατάστασης, ενώ παράλληλα γίνονται ορατές οι συνδέσεις, η κυτταρική μορφολογία και δομή όπως φαίνεται στο σώμα.
Η επιστημονική ομάδα παρουσίασε τα αρχικά αποτελέσματα τον Φεβρουάριο του 2014 σε παγκόσμιο συνέδριο στις ΗΠΑ και πριν από λίγο καιρό τα επισημοποίησε με πατέντα ως την πρώτη γενιά συσκευών και μελλοντικών επιτευγμάτων τεχνολογίας. Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να κάνει πιο γρήγορη διάγνωση και να αποφασίζει με ακρίβεια πόσο διηθητικός είναι ο καρκίνος από ό,τι στο παρελθόν.
 
Από τις χειρότερες μορφές
Ο καρκίνος του παγκρέατος χαρακτηρίστηκε το 2013 ως μία από τις χειρότερες μορφές-τύπους καρκίνου, με το 94% των ασθενών να πεθαίνει μέσα στην πενταετία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι ασθενείς παίρνουν τη διάγνωση όταν είναι πλέον αργά αφού είναι ελλιπής η γνώση σχετικά με τη συμπεριφορά/συμπτωματολογία του καρκίνου του παγκρέατος.
 
* Ο δρ Ιωάννης Τολιόπουλος είναι Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος, Βιοανοσολόγος Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ιδρυτής του Κωνσταντίνειου Ιδρύματος και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Green life (e-mail: info@green-life.gr, greenmedisense@gmail.com, www.green-life.gr).
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept