Σεξ και διαβήτης τύπου 1: Ένα ευαίσθητο θέμα

127
altΕνώ πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 αισθάνονται άνετα μιλώντας για την ασθένειά τους, λίγοι είναι αυτοί που ανοίγονται σε μια συζήτηση για το πώς ο διαβήτης επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή.
 
Γράφει ο Craig Idlebrook*
 
Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να συζητούν με τους ενδοκρινολόγους τους τακτικά για τη σεξουαλική υγεία τους, αλλά το θέμα σπάνια έρχεται στο προσκήνιο, λέει η δρ Jennifer Goldman – Levine, καθηγήτρια Φαρμακευτικής στο Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences. «Είναι ένα πολύ δυσάρεστο θέμα για τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τους άνδρες», συμπληρώνει.
Αυτό είναι κακό, διότι όσο πιο γρήγορα ο διαβήτης σχετιστεί με τη σεξουαλική δυσλειτουργία τόσο πιο γρήγορα θα διαγνωστεί και θα αντιμετωπιστεί.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι άλλη μία σεξουαλική δυσλειτουργία σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αφού είναι πολύ πιθανό να προκληθεί από βλάβη των νεύρων ή κακή ροή του αίματος.
Ωστόσο, υπάρχει παράθυρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για παράδειγμα, μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε πρόσφατα ότι όσο πιο πολύ καθυστερήσει το άτομο με διαβήτη 1 τη σεξουαλική θεραπεία τόσο οι πιθανότητες για αναστροφή μειώνονται, σύμφωνα με τον δρα Hunter Wessells, ουρολόγο με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ.
Σε μια μελέτη του 2013, με επικεφαλής τον δρα Wessells, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ανάκτησης της σεξουαλικής λειτουργίας μειώθηκαν κατά 47% όταν οι άνδρες με διαβήτη περίμεναν 5 χρόνια ή και περισσότερο για να αναζητήσουν θεραπεία.
 
Η σιωπή
Πολλοί επιλέγουν να υποφέρουν στη σιωπή, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην κρεβατοκάμαρα. Στον διαβήτη τύπου 1 τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πολύ πιο συχνά από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
Οι ερευνητές έκαναν μια 10ετή μελέτη σε 652 γυναίκες με διαβήτη 1 και διαπίστωσαν ότι το 35% βίωνε κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της λίμπιντο, της ξηρότητας του κόλπου, της έλλειψης διέγερσης και του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή.
Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ένα ποσοστό μεταξύ 20% και 85% ήπιας έως σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με διαβήτη.
Σε μια παρουσίαση, το 2013, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη, ο δρ Wessells δήλωσε ότι οι άνδρες με διαβήτη είναι 3 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με το υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ το 50% θα παρουσιάσει ανικανότητα στη διάρκεια της ζωής του.
Άλλα προβλήματα για τους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν την παλίνδρομη εκσπερμάτιση (όταν το σπέρμα διαρρέει στην ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια του οργασμού) και την πρόωρη εκσπερμάτιση. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν μια αδυναμία οργασμού, λόγω του διαβήτη τύπου 1.
 
Προσωρινό πρόβλημα;
Πραγματικά, η χρόνια υπεργλυκαιμία είναι αυτή που προκαλεί τη μακροπρόθεσμη βλάβη. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία δύναται να μειώσει τη ροή του αίματος, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για το καλό σεξ. Επίσης, μπορεί να ζορίσει τα νεύρα -με την πάροδο του χρόνου- στα γεννητικά όργανα, όπως ακριβώς και σε λιγότερο ευαίσθητα άκρα, λέει η δρ Goldman – Levine. «Κανείς δεν κατανοεί ότι η νευροπάθεια χτυπά όλο το σώμα», δηλώνει. «Όλοι φαίνεται να επικεντρώνονται στα πόδια».
 
Αντιμετώπιση
Κι όμως, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε είναι η πρόληψη της νευρικής βλάβης, κρατώντας το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο. Μόλις η υπεργλυκαιμία τεθεί υπό έλεγχο, οι στρατηγικές για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες με τον υπόλοιπο πληθυσμό για τα άτομα με διαβήτη 1.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κιτρική σιλδεναφίλη με βάση τα φάρμακα (όπως το Viagra) είναι ασφαλή για τους άνδρες με διαβήτη. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τέτοια φάρμακα μπορεί να απαιτούν υψηλότερη δοσολογία από ό,τι χρειάζεται για τον μέσο πληθυσμό, ανάλογα με τη βλάβη των νεύρων.
Άλλες θεραπείες για τους άνδρες με πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν μια αντλία κενού, ενέσεις στο πέος και χειρουργική επέμβαση.
Οι θεραπευτικές επιλογές για τις γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνουν τις ασκήσεις Kegel, για να ενισχυθούν οι μύες, και τα κολπικά λιπαντικά. Όπως συμβαίνει συχνά με τη σεξουαλική υγεία, οι γυναίκες με διαβήτη 1 και σεξουαλική δυσλειτουργία είναι λιγότερο εύκολο να εντοπιστούν και έχουν λιγότερες επιλογές θεραπείας από τους άντρες.
«Έχουμε κάνει καλύτερη δουλειά με την πρόληψη και προσπαθούμε περισσότερο να αποτρέψουμε τα σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες παρά στις γυναίκες», λέει η δρ Goldman – Levine.
 
Τα καλά νέα
Τα καλά νέα είναι ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν βρει τρόπους για να κάνουν σεξ, παρά τα εμπόδια που αφορούν στην υγεία.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και μια μελέτη του 2010, μεσήλικες και ηλικιωμένοι που πάσχουν από διαβήτη κάνουν τόσο σεξ όσο και οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους, ακόμη κι αν η συνουσία έχει μερικές φορές επιπλοκές.
Οι ερευνητές -στην εν λόγω μελέτη- ρώτησαν σχεδόν 2.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι περίπου το 70% των ανδρών με διαβήτη και το 62% των διαβητικών γυναικών, ηλικίας 57-85 ετών, έχουν σεξουαλική δραστηριότητα 2-3 φορές τον μήνα, ποσοστό που αντικατοπτρίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα και των ηλικιωμένων Αμερικανών χωρίς διαβήτη.
 
Το κλειδί
Το κλειδί για μια μακρά και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι να μιλήσετε με τον πάροχο ιατρικής φροντίδας σας για το θέμα χωρίς ντροπές, λέει η δρ Goldman – Levine.
Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για τους γιατρούς να θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική υγεία κατά τη διάρκεια τακτικών εξετάσεων. Μια στιγμή αμηχανίας με έναν γιατρό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους διαβητικούς.
«Όσο νωρίτερα βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή γλυκαιμική ρύθμιση τόσο πιο πιθανό είναι να προλάβετε τη σεξουαλική δυσλειτουργία», καταλήγει η δρ Goldman – Levine.
 
 
* Ο Craig Idlebrook είναι εκδότης των εντύπων «Insulin Nation» και «Type 2 Nation». Έχει γράψει για την πολιτική υγείας, την περιβαλλοντική υγεία, την υγεία της κοινότητας και την υγεία των μητέρων πάνω από 25 δημοσιεύσεις.
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept