ΜΥΘΟΣ Η' ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; O διαβήτης επηρεάζει τον ύπνο;

280

ypnos
Όπως είναι λογικό ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος καθώς υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες καθώς και τις ψυχολογικές, την αναδόμηση των ιστών, την εμπέδωση της μνήμης και τη μάθηση. 
Οι ειδικοί θεωρούν ότι  η ανάγκη για ύπνο  από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει. Μάλιστα  λιγότερες από 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, επί μονίμου βάσεως, μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα μας.
Εργαστηριακές και επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου παίζει ρόλο στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας. Η σχέση μεταξύ των περιορισμένων ωρών ύπνου, της αύξησης του βάρους και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της όρεξης και μείωση της ενεργειακής δαπάνης.
Αν πάντως κοιμάστε λίγο παραπάνω τα σαββατοκύριακα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο «Boulder» μελέτησε την επίδραση του ύπνου στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη με επίκεντρο την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την γλυκόζη στο αίμα.
Η εξασθενημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, που σχετίζεται με την υγεία και την παχυσαρκία και συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια.
Οι επιστήμονες έκαναν δύο σύντομα πειράματα σε μια ομάδα 19 υγιών ανδρών. Στο πρώτο πείραμα, οι εθελοντές μπορούσαν να ξεκουραστούν για 4,5 ώρες για τέσσερις νύχτες και στη συνέχεια για δύο βράδια να κοιμηθούν κατά μέσο όρο 9,7 ώρες. Στο δεύτερο πείραμα, οι άνδρες μπορούσαν να κοιμηθούν 8,5 ώρες τις τέσσερις νύχτες.
Μετά τις τέσσερις νύχτες ανεπάρκειας ύπνου, η ευαισθησία των εθελοντών στην ινσουλίνη είχε μειωθεί κατά 23% και τα σώματά τους είχαν αρχίσει να παράγουν επιπλέον ινσουλίνη. Αλλά όταν ελέγχθηκαν και πάλι μετά από τις δύο νύχτες παρατεταμένου ύπνου, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η ποσότητα της ινσουλίνης στον οργανισμό είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο. Το ίδιο παρατηρήθηκε στο δεύτερο πείραμα που οι άνδρες κάθε βράδυ κοιμόντουσαν επαρκώς.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept