14 Νοεμβρίου : Παγκόσμια ημέρα διαβήτη

246

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που σχετίζεται με την μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης ή την εμφάνιση προβλημάτων στη λειτουργία παραγωγής της, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να διασπάσει επιτυχώς τα σάκχαρα που υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο.

 Το 2017, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνιση διαβήτη συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, την ανθυγιεινή διατροφή και την απουσία σωματικής άσκησης. Ιδιαίτερα αντηχητική κρίνεται επίσης η αύξηση των περιστατικών διαβήτη σε παιδικές ηλικίες.

Η  πιο συνήθης μορφή της ασθένειας είναι ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος μπορεί βέβαια, αν διαγνωσθεί εγκαίρως, να τεθεί υπό έλεγχο.

Αναφορικά μάλιστα με τον διαβήτη τύπου 2, που απαντάται κατά κανόνα συχνότερα, ο ΠΟΥ συνιστά όχι μόνο συνέπεια στην καθημερινή άσκηση αλλά και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών και αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Πιο δύσκολα ιάσιμος είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος όμως συναντάται σπανιότερα.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept