Πόσο σημαντική είναι για σένα η …ζυγαριά σου;

Της Μαρίας Καρρά

152

«Γιατί τέτοια εμμονή με το βάρος»; Αυτό το ερώτημα με προβληματίζει -όπως και χιλιάδες άλλες γυναίκες φαντάζομαι- που παρακολουθούν την σύγχρονη τηλεόραση, διαβάζουν τα μοντέρνα περιοδικά ποικίλης ύλης, ή μόδας, ασχολούνται με τα social media και γενικώς θεωρούνται ‘’γυναίκες της εποχής τους’’…

Εικόνες διάσπαρτες (φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους) ωστόσο αθροιστικά όλες μαζί απόλυτα «συνδεδεμένες» καθώς όλες τους «συνωμοτούν» υπηρετώντας το ίδιο μοτίβο: Αυτό που θέλει να παρουσιάζει την σύγχρονη ‘’επιτυχημένη’’ γυναίκα με αναλογίες μοντέλου, (ή σχεδόν τέλος πάντων). Αυτές οι εικόνες λοιπόν, είτε παρουσιάζονται διαδοχικά στις σελίδες ενός περιοδικού, ή στα Instastories των απανταχού celebrities, ή στα frames της τηλεόρασης (σ.σ. βλέπε τηλεοπτικά σόου που είτε ψάχνουν το επόμενο μοντέλο, είτε το επόμενο style Icon , ή το .. χορευτικό ταλέντο) σε κάθε περίπτωση πάντως, στην πλειοψηφία τους θαρρείς πως βρήκαν τους ‘’πελάτες’’, (παρουσιαστές , μετέχοντες ή υποψήφια ταλέντα βάλε ότι ταμπέλα θές), μέσω κάποιου πρακτορείου μοντέλων!!!

Αυτό υποσυνείδητα τί μήνυμα περνάει; Ότι οι αδύνατες πάνε στον …Παράδεισο, ενώ οι γεματούλες (σ.σ. κομψά το χοντρούλες) στην …κόλαση του ψυγείου του σπιτιού τους! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς αυτή την… καταιγίδα καλλίγραμμων νέων κορασίδων που ως άλλος τηλεοπτικός τυφώνας (μετά τα survivors) έρχεται να κατατροπώσει την έρμη μέση ελληνίδα τηλεθεάτρια; Αυτήν την οποία by the way θέλουν να «κερδίσουν» τα εν λόγω τηλεοπτικά προϊόντα και κατά συνέπεια οι διαφημιζόμενοι, αντίθετα με τις «καλλίπυγες» κορασίδες, τις οποίες ενδιαφέρει να κερδίσουν μόνο την εύνοια της κριτικής επιτροπής καθώς το δικό τους τηλεοπτικό μέλλον και εν πολλοίς ο λόγος ύπαρξης τους, είναι αυτός.

Για να επανέλθω στο κεντρικό μου ερώτημα λοιπόν και να εξηγήσω τον προβληματισμό μου «γιατί τέτοια εμμονή με το βάρος;», θέλω να επισημάνω το εξής: Το σωματικό βάρος είναι πάνω απ’όλα θέμα υγείας και υπ’ αυτή την έννοια θα πρέπει να μας αφορά όλους! Γυναίκες κι άνδρες. Άλλο πράγμα όμως το σωστό και υγιές σωματικό βάρος, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση στο πλαίσιο της διατήρησης της υγείας και άλλο πράγμα οι εξαντλητικές δίαιτες ( ακατάλληλες και επικίνδυνες), η τυραννική σχέση με την ζυγαριά, ή η over the counter υπερπροπόνηση που στόχο δεν έχει να προάγει την υγεία μας αλλά αντίθετα βασανίζει και τραυματίζει πρώτα το σώμα μας και μετά το ΕΓΩ μας.

Και ασφαλώς όλα αυτά …δεν «αφορούν» τον άνδρα! Ή τουλάχιστον όχι στο ίδιο ποσοστό που αυτό αφορά την γυναίκα! Τα επιπλέον κιλά και σωματικό βάρος που σε μία γυναίκα «βλέπουν» και σχολιάζουν (σ.σ. άνδρες συνήθως) , κακόβουλα και με ρατσιστική διάθεση- χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς π.χ. «χοντρή», «φακλάνα», «μπαντάλω» κ.ο.κ. δεν το συναντάς στον ίδιο βαθμό στις περιγραφές (σ.σ. ακόμη και μεταξύ γυναικών) για τα παραπανίσια κιλά στο σώμα ενός άνδρα. Ο άνδρας αντίστοιχα θεωρείται απλώς «εύσωμος», ή λιγάκι «γεματούλης» σε κάθε περίπτωση όμως ο χαρακτηρισμός δεν συνοδεύεται από το ίδιο απαξιωτικό «ύφος» που έχει ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός όταν αυτός αποδίδεται σε μία γυναίκα….

Γιατί τα λέω τώρα, όλα αυτά εδώ σήμερα; Όχι σίγουρα για να αποδείξω το…. αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή στο σωματικό βάρος υπάρχει φυλετικός ρατσισμός και …ουχί ισότητα! Αυτό είναι γνωστό!

Το αναφέρω, θέλοντας να επισημάνω ότι και η κοινωνία μας, η οποία σημειωτέον απαρτίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό (πληθυσμιακά) από γυναίκες, το ΑΝΕΧΕΤΑΙ και το ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ! Η γυναίκα δλδ αντί να αντιδρά και να προβάλλει στην καθημερινότητα της, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της αλλά και μέσω social media, (αφού τα συμβατικά προωθούν «καταναγκαστικά» την εικόνα του…. λυγερόκορμου μοντέλου), την φυσιολογική εικόνα ενός υγιούς σώματος, η ίδια μοιάζει χαμένη και…. αποπροσανατολισμένη! Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω το άλλο άκρο: Ότι το παχύσαρκο ή υπέρβαρο σώμα πρέπει να είναι το ..πρότυπο. Σε καμία περίπτωση. Κυρίως για λόγους ΥΓΕΙΑΣ! Σωματικής και ψυχικής! Απλώς πιστεύω ότι η σύγχρονη ‘’επιτυχημένη’’ γυναίκα σήμερα, δεν πρέπει να ακολουθεί τα αμείλικτα τηλεοπτικά πρότυπα αλλά να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με το σώμα της, μία σχέση που θα σέβεται την φύση της και θα καταβάλλει προσπάθειες να διατηρεί ένα υγιές κατά τα ατομικά χαρακτηριστικά καθεμιάς, σωματικό βάρος! Εσύ που με διαβάζεις τώρα, μετά απ’όλα αυτά, πόσο πραγματικά σημαντική είναι για σένα η ζυγαριά σου?

ΜΦΧ

Μαρία Καρρά

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept