Κουνάτε ή τρίβετε τα πόδια σας πριν κοιμηθείτε; Δείτε γιατί

2.719

Η ανεξέλεγκτη επιθυμία να κουνάτε τα πόδια σας  πριν κοιμηθείτε, δεν είναι συνήθεια, αλλά πάθηση, που χαρακτηρίζεται ως νευρολογική διαταραχή ύπνου.

Πολλές φορές η ακαταμάχητη αυτή επιθυμία παρομοιάζεται με αυτήν της «έντονης φαγούρας» στην οποία εάν δεν «ξυθούμε» δεν θα ικανοποιηθούμε ποτέ.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το ΣΑΠ αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους είτε με το περπάτημα ή το τέντωμα ή το τρίψιμο, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμήσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους (ή και τα άνω άκρα τους).

Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερέψουν με την ακινησία όπως ακριβώς την ώρα που χαλαρώνει κανείς μπροστά στην τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή και στο θέατρο.

Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και τη νύχτα ενώ  οι ασθενείς  συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία.

Το ΣΑΠ μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές, δηλαδή να το έχουμε εκ γενετής, είτε δευτεροπαθές δηλαδή να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως περιφερειακή νευροπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σιδηροπενική αναιμία ή και να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από το ΣΑΠ ενώ μόνο στο 0,5% γίνεται σωστή διάγνωση το οποίο και λαμβάνει τελικά την σωστή αγωγή.

Τα άτομα που έχουν το σύνδρομο συνήθως αναφέρουν συμπτώματα που περιγράφονται σαν ανατριχίλα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνος, τράβηγμα ή ακόμη σαν κάτι που έρπει κάτω από το δέρμα.Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν ο ασθενής αναπαύεται, ενώ βελτιώνονται με την κίνηση..

Υπάρχουν στους ασθενείς αυτούς και κινήσεις που γίνονται χωρίς τη θέληση είναι απότομες με ξαφνικά τινάγματα των ποδιών.

Οι αιτίες

Η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, δεν είναι γνωστή.

Μπορεί να σχετίζεται με την ντοπαμίνη η οποια ως γνωστόν εμπλέκεται στον έλεγχο των κινήσεων. Η ντοπαμινη είναι μια φυσική ουσία στον εγκέφαλο που ανήκει στην οικογένεια των νευροδιαβιβαστών. Η μείωση της ντοπαμίνης θεωρείται ως η αιτία της νόσου του Πάρκινσον. Για το λόγο αυτό φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη νόσο του Πάρκινσον, χορηγούνται και για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept