Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε ενδομήτρια επέμβαση στο «Αττικόν»

65

Πρωτοποριακή επέμβαση σε έμβρυο με σοβαρού βαθμού συγγενή διαφραγματοκήλη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα ενδομητρίων επεμβάσεων της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Διόρθωσαν προσωρινά την σοβαρή κήλη εμβρύου, με μία επέμβαση που έγινε στη μήτρα της μητέρας του. Το μωρό είχε κήλη στο διάφραγμα, τον μεγάλο μυ της αναπνοής που χωρίζει την κοιλιά από τον θώρακα.

Η επέμβαση ήταν ελάχιστα επεμβατική (έγινε ενδοσκοπικά, με την καθοδήγηση υπερήχων) και ήταν επιτυχημένη. Μητέρα και έμβρυο είναι σε πολύ καλή μετεγχειρητική κατάσταση και το έμβρυο δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία.

Ωστόσο οι γιατροί θα εξακολουθήσουν να θεωρούν πως η κατάστασή του είναι κρίσιμη έως ότου γίνει ο τοκετός και διορθωθεί με οριστική χειρουργική επέμβαση η κήλη του.

Η πρωτοποριακή επέμβαση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, έγινε στις 15 Ιουνίου 2019. Σχεδιάστηκε από τον παγκοσμίου φήμης ειδικό στην Εμβρυϊκή Ιατρική καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, του King’s College Hospital, στο Λονδίνο. Ο κ. Νικολαΐδης είχε αξιολογήσει την μητέρα και το έμβρυο σε εξέταση που διεξήγαγε στο Αττικόν δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από γιατρούς της Ομάδας Ενδομητρίων Επεμβάσεων που υπάγεται στην Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιβλέπουσα ήταν η διευθύντρια της Κλινικής, καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου. Την επέμβαση πραγματοποίησε ι δρ Γεώργιος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής & Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαϊδης» στο Νοσοκομείο Αττικόν, σε συνεργασία με τους δρες Nicola Persico, υπεύθυνο της Μονάδας Θεραπείας Εμβρύου της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μιλάνου και Isabella Fabietti, επιμελήτρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μιλάνου.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept