Προσοχή: Αυτή είναι η λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2020

2.116

Κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group δημοσιεύσει τη λίστα Dirty Dozen, ή αλλιώς τη λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά.

Ποια φρούτα και λαχανικά βρέθηκαν στη συγκεκριμένη λίστα για φέτος, ώστε να προσέξουμε για το καλό της υγείας μας;

Τα 12 τρόφιμα – «πρωταθλητές» σε φυτοφάρμακα
Φράουλες
Σπανάκι
Kale (λαχανίδα)
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες

Με άλλα λόγια, η λίστα Dirty Dozen 2020 είναι ίδια με της προηγούμενης χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κάποια βελτίωση από πλευράς παραγωγής, ως προς τη χρήση φυτοφαρμάκων για τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά. Σημειώνεται, ότι η λίστα καταρτίζεται μετά από ανάλυση δεδομένων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Στόχος τους δεν είναι να αποθαρρύνουν πλήρως τους καταναλωτές από την αγορά των συγκεκριμένων τροφίμων, απλά να τους ενθαρρύνουν να επιλέγουν τα βιολογικά προϊόντα.

Στον αντίποδα της λίστας με τα 12 πιο μολυσμένα τρόφιμα, κάθε χρόνο δημοσιεύεται και η λίστα με τα 15 πιο «καθαρά» ή με άλλα λόγια, με τα 15 φρούτα και λαχανικά με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων. Φέτος η λίστα έχει ως εξής:

Τα 15 καθαρά τρόφιμα
Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Κρεμμύδια
Παπάγια
Αρακάς (κατεψυγμένος)
Μελιτζάνες
Σπαράγγια
Κουνουπίδια
Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
Μπρόκολα
Μανιτάρια
Λάχανα
Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
Ακτινίδια

Και η λίστα με τα 15 πιο καθαρά τρόφιμα είναι σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη του 2019, με τη μόνη διαφορά ότι τη θέση του μάνγκο φαίνεται ότι πήραν τα μανιτάρια.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept