ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μεγάλη ανακάλυψη για το διαβήτη

Δόθηκε το "πράσινο φως" στις ΗΠΑ για κλινική δοκιμή ιατρικού βοηθήματος και χειρουργικής επέμβασης που αντιστρέφει το διαβήτη τύπου 2

1.833

Επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη φέρνει η αμερικανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Medality Medical LLC, η οποία ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ(FDA) για να προχωρήσει σε κλινική δοκιμή ιατρικού βοηθήματος και χειρουργικής επέμβασης με σκοπό την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2 και της σχετιζόμενης παχυσαρκίας.

Η είδηση φέρνει νέα δεδομένα στη θεραπεία του διαβήτη, μία ασθένεια που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους  στον κόσμο, καθώς μόνο στις ΗΠΑ ένας από τους 11 Αμερικανούς έχει διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA).

Ειδικότερα, η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συσκευή που αναπτύχθηκε από τον Mark Andrew, MD, ιδρυτή της Medality Medical, έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί απαλά και επιλεκτικά το περίσσιο μεσεντερικό σπλαχνικό λίπος, το οποίο έχει συσχετιστεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, προάγγελο του διαβήτη τύπου 2.  Η κλινική δοκιμή αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του 2019.

Το πείραμα με τους μπαμπουίνους

Η έγκριση της FDA βασίστηκε σε προκλινική μελέτη σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα κατά την οποία ερευνήθηκε η αντιστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη, που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2. Το πείραμα εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία σε μπαμπουίνους, οι οποίοι είχαν ταχεία ανάκαμψη χωρίς επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση ενώ είχαν και σταθερή συνολική μείωση βάρους σε περίοδο 6 εβδομάδων, χωρίς περιορισμούς στη διατροφή τους.

Η πλειοψηφία των μπαμπουίνων διατήρησε αυτό το μειωμένο βάρος μέχρι το τέλος της περιόδου μελέτης (σε διάστημα ενός έτους για μερικούς). Επίσης μειώθηκαν τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL).

Στις αρχές του 2018, τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό χειρουργικής για την παχυσαρκία και τις συναφείς νόσους , με τίτλο: Η μεσεντερική σπλαχνική λιπομετρία με την τεχνολογία υγροποίησης ιστών αντιστρέφει την αντίσταση στην ινσουλίνη και προκαλεί απώλεια βάρους σε μπαμπουίνους. 

Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών για τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα, αναμένεται ότι δεν θα υπάρξουν διαιτητικοί περιορισμοί ή συμπληρώματα διατροφής που είναι τυπικά για άλλες εναλλακτικές γαστρικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι η κλινική δοκιμή θα διεξαχθεί στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο («UT Health San Antonio»), με επικεφαλής τον Ralph DeFronzo, MD, Καθηγητή Ιατρικής και Διευθυντή στο UT Health San Antonio και Αναπληρωτή Διευθυντή του Texas Diabetes Institute.

Ο Δρ DeFronzo είναι κορυφαίος ενδοκρινολόγος που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την πολυάριθμη έρευνα και την κλινική πρόοδο του στον διαβήτη τύπου 2. Η έρευνά του ήταν καθοριστική για τον προσδιορισμό του ρόλου της αντίστασης στην ινσουλίνη στην ανάπτυξη και εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2.

«Μετά την επιλεκτική εκχύλιση του πλεονάζοντος μεσεντερικού σπλαχνικού λίπους, αντιστρέφεται η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί στον διαβήτη τύπου 2. Αυτό ήταν ένα πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα στην προκλινική μελέτη του μπαμπουίνου. Προηγουμένως, δεν υπήρχε μέθοδος για την ασφαλή απομάκρυνση αυτού του μεταβολικά ενεργού ιστού. Αν μπορούμε να αναπαράγουμε αυτά τα θετικά προκλινικά αποτελέσματα στους ανθρώπους, η ευεργετική επίδραση στον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι εξαιρετική » εξηγεί ο Δρ DeFronzo.

Από την πλευρά του ο Edward Gillen, Διευθύνων Σύμβουλος της Medical Medical, ο οποίος έχει δεκαετίες εμπειρίας στον διαβητικό χώρο, δήλωσε: » Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων σήμερα θεραπευτικών μεθόδων, η προσέγγιση της Medality Medical έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει, αντί να θεραπεύσει μόνο τον διαβήτη τύπου 2. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου. «

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept